Atentat la singurătate
- Autor: Alexandru Iancu
- Cod produs: C29
- ISBN: 9786068778327
- Disponibilitate: 2-3 zile
Alexandru Iancu semnează volumul de debut Atentat la singurătate (86 pag.), al șaptelea din col..
Alexandru Iancu semnează volumul de debut Atentat la singurătate (86 pag.), al șaptelea din colecția „Cercul Literar de la Cluj/poezie” a Editurii Colorama.
"Dragoste, singurătate, vervă ludică, ironie sunt ingrediente din cele mai pașnice, dar care, dozate după o știință poetică matură a unui poet care nu pare deloc începător, dau un amestec exploziv, adică o carte interesantă și vie, scrisă cu talent și originalitate.
Sensibilitatea romantică și un lirism sănătos, ținut în frâu, alături de inserțiile livrești bine absorbite în texte cu accente suprarealiste - în acest amestec nebun de culoare și simțuri împrăștiate cu tot cu creieri pe pereți/ cu privirile răstignite de plâns/ nu știm si nici nu suntem/ nu am fost și nici nu vom fi/ interesați să știm unde ne sunt ochii / în această deflagrație a cărnii îndrăgostite/ spre satisfacția domnului Antoine de Saint-Exupéry, sunt căile pe care mizează Alexandru Iancu, în mod inspirat am spune, în devenirea sa ca poet" - Emilia Poenaru Moldovan (prefaţă)
"Cartea „Atentat la singurătate“ a poetului Alexandru Iancu împletește, atât în formă cât și în fond, o încrucișare dialectică între „singurătatea de frontieră“ și „îngerul păzitor“ ducându-ne dinspre „o durere metalică“ înspre ispășirea eternă „în care Dumnezeu a turnat puțin cer“!
Subiectele abordate sunt lipsite de umpluturile atât de îndrăgite de mulți dintre poeții contemporani. Clar și la subiect se armonizează poemele între ele dând formei (și evident conținutului) acea trecere „in sucum et sangium“, cum a spus Cicero. Limba folosită de autor amintește de perfecțiunea limbii folosită pe vremuri de școlile unui Tucidite sau Homer, limbă clară, nealterată de „neologisme vetuste“ care au năpădit întreaga Europă!
Lipsa semnelor de punctuație dau versurilor libertatea de a curge, asemănând poemele unui tablou suprarealist unde imaginile diverse se îmbină la o privire mai atentă și de la o anumită distanță. Complexitatea poemelor lui Alexandru Iancu dau dovadă de originalitatea neforțată la care poeții din toate vremurile au aspirat!" - Christian W. Schenk